9,2
3.858 beoordelingen
Terug naar overzicht
01_Toyotawinttweedekeeroprijde24uurvanLeMansherov2.jpg

Toyota wint de 24 uur van Le Mans

Het is het tweede jaar op rij dat Toyota de legendarische langeafstandsrace op zijn naam schrijft

Toyota GAZOO Racing heeft in het afgelopen weekend de 24 uur van Le Mans gewonnen, de laatste race uit het World Endurance Championship (WEC) 2018/2019. Het is het tweede jaar op rij dat de racedivisie van Toyota de legendarische langeafstandsrace op zijn naam schrijft.

De Toyota TS050 HYBRID met startnummer 8 is de glorieuze winnaar van de 24 uur van Le Mans. De raceauto van de Toyota coureurs Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima en Fernando Alonso legde in 24 uur in totaal 385 rondes af, de meeste van alle deelnemers. De snelste rondetijd op het 13,6 kilometer lange Franse circuit bedroeg 3 minuten en 17,297 seconden. Deze rondetijd werd echter door de TS050 HYBRID met startnummer 7 gereden.

06_Toyotawinttweedekeeroprijde24uurvanLeMans5551.jpg
1-2 overwinning

De Toyota met startnummer 7 en coureurs Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria López reed lang aan kop maar moest in het laatste uur vanwege een leeglopende band de pits in. Toen de auto weer de baan op reed, bleek door een sensor de verkeerde band te zijn geïdentificeerd. Hierdoor kon de auto niet op volle snelheid rijden en moest opnieuw de pits in waar alle banden werden gewisseld. Ondertussen pakte de Toyota met startnummer 8 de koppositie. Deze auto won ook vorig jaar de 24-uursrace. Toen behaalde Toyota als eerste Japanse autofabrikant een historische 1-2-overwinning.

Toyotawinttweedekeeroprijde24uurvanLeMans12overwinning.jpg
Gemengde gevoelens

Hisatake Murata, Team President: “We hebben gemengde gevoelens over de overwinning. We zijn ontzettend blij met onze tweede Le Mans-overwinning, maar vinden het jammer voor Mike, Kamui en José die de race eigenlijk hadden moeten winnen. In de komende dagen gaan we precies onderzoeken wat er misging, zodat dit niet meer kan gebeuren. Niettemin ben ik trots op onze overall prestatie en de teamspirit, vooral tijdens het laatste uur van de race. We kijken ernaar uit om de wereldtitel in het nieuwe seizoen te verdedigen.”

Toyota wereldkampioen

Al na de voorlaatste race uit het WEC Super Season – de 6 uur van Spa-Francorchamps op 4 mei jl. – was de voorsprong van koploper Toyota GAZOO Racing zo groot dat het team al werd uitgeroepen tot wereldkampioen. Het totaal aantal behaalde punten na acht races bedraagt 216. Dat zijn 82 meer punten dan de nummer twee op de lijst, Rebellion Racing.

03_Toyotawinttweedekeeroprijde24uurvanLeManswereldkampioen.jpg
Nieuwe Toyota raceauto voor komend seizoen

Toyota GAZOO Racing heeft reeds aangegeven ook in het nieuwe seizoen deel te nemen aan het WEC, maar niet met de TS050 HYBRID. De LMP1-klasse waarin deze raceauto reed, wordt namelijk door autosportfederatie FIA vervangen door een nieuwe topklasse met prototypen en hypercars. De raceauto die Toyota momenteel voor deze klasse ontwikkelt, is gebaseerd op de GR Super Sport Concept die Toyota begin 2018 onthulde. Net als zijn voorganger is deze nieuwe Toyota raceauto uitgerust met hybride technologie.

Toyotawinttweedekeeroprijde24uurvanLeMans1140.jpg
Meer Toyota Gazoo Racing Inschrijven Toyota nieuwsbrief